Ach ta beza…

Jak Cafe Nero przeszkadza mi w pracy?

Moja Klientka Gosia jest gotowa wszystko zrobić, żeby pięknie wyglądać i wspaniale się czuć… Z wyjątkiem porzucenia torciku bezowego, który serwuje znana sieciowa kawiarnia. W końcu pójdę do nich z awanturą. To w głowie się nie mieści, jak przeszkadzają mi w pracy:(

Więc w weekend zaszalałam. Jeszcze w piżdżamie zaczęłam produkować bezę, żeby znaleźć jej lightową alternatywę. Póki mam taką możliwość, zrobię wszystko, żeby moje Klientki czuły, że o nich myślę:D

Efekt? Na zdjęciu:D

A najbardziej lightowa w tym przepisie jest… porcja.

Mniejsza porcja jest najbardziej light

Tak, porcja. Gdyby Gosia zjadała 1/3 porcji, którą sprzedaje kawiarnia, byłoby zdecydowanie lepiej dla jej talii. Gdybyśmy my wszystkie zjadały mniejsze porcje tego wszystkiego, co ląduje nam na talerzach, nasze talie byłyby bardziej widoczne. Na zdjęciu mamy więc minimalną porcję bezy, minimalną porcję bitej śmietany, i kapkę sosu cytrynowego. A to wszystko, pomimo ograniczenia cukru i tłuszczu  zawiera około 200 – 260kcal, a więc na tyle dużo, że nie można zapomnieć o tym jedzeniu w codziennym bilansie energetycznym.

Tak! Naprawdę!

Nic nie jem, a tyję!?

Musisz doliczyć do swojego dziennego bilansu takie jedzenie, jak ta beza. Inaczej poddajesz się złudzeniu: nic nie jem, a tyję:D

Pewnie, że nic nie jesz:D Trudno czuć się najedzonym po takim czymś.

Żeby przygotować taką seksowną bezę potrzebujesz:

  1. przyrządzić bezę. Ja zrobiłam z 2 białek i 115g cukru pudru. Gdy masa będzie gładka uformuj ciastka. Ja zrobiłam jeden wielki bezowy blat, który potem pokruszyłam. Bezę suszysz w 120 stopniach. Nawet 120 minut.

Żeby przyrządzić sos cytrynowy potrzebujesz:

  1. mocno podgrzać 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej ze
  2. 100 g cukru trzcinowego,
  3. z sokiem z 5 cytryn (bez włókien, a więc potrzebujesz przecedzić przez sitko).

Po ok. 7 minutach powinnaś mieć w miarę gęstą masę (po to mąka kukurydziana w przepisie), więc możesz ją zestawić z ognia i chłodzić:D Potrzebujesz za chwilę dodać 2 żółtka. Gdy sos cytrynowy będzie za gorący, to żółtko zrobi się twarde. Musisz wyczuć moment i dopiero wtedy bezpiecznie dodać:D

Żeby przyrządzić bitą śmietanę potrzebujesz…

  1. śmietany.

Ja użyłam 30%-ej.

I już lepiej jej nie dosładzaj:D Starczy.

Jaki wniosek? Nawet „najgorsze” desery da się przygotować w wersji light, ale najbardziej kluczowa dla Twojej sylwetki i zdrowia będzie porcja tego jedzenia. Im mniejsza tym lepsza. Tyle, że tak ciężko się zatrzymać, gdy coś tak przyjemnego jak beza leży na talerzu.

Ja zwykle proszę o przekrojenie na pół i zapakowanie na wynos:D

 

 

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam raz w tygodniu

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"

%d bloggers like this: