Shoarma, bo ile można jeść tego nudnego kurczaka

Wiadomo, w diecie kurczak musi być:D

Bo jest chudy.

Bo jest jednym z lepiej przyswajalnych źródeł białka dla Ciebie.

Bo łatwo go przygotować.

Bo jest tani. Chyba, że kupujesz z ekologicznej hodowli, do czego Cię zachęcam. Ja kupuję w Lidlu, nad czym ubolewam. Na razie moim synom cycki nie wyrosły. Może dożyją dwudziestki:D

Ale, ile można jeść tego nudnego kurczaka:D

Na zdjęciu shoarma w wersji domowej – ja rekomenduję Wam zaufanie tylko do domowego jedzenia. Nie wierzę w „domową kuchnię” na mieście:D Owszem, jadam na mieście, ale wielokrotnie się przekonałam, że nie warto:D Tak samo wielokrotnie się przekonałam, że warto:D

Takiego kebaba, jak na ulicy Francuskiej w Warszawie nie zrobię w domu… Tak samo chlebek naan – nie do podrobienia w domowych warunkach… Próbowałyśmy z koleżanką Anią. Wątróbka z pieczarkami w Sphinxie… Myślcie sobie co chcecie… Dla mnie spoko, choć do głośnego ommommmomom jeszcze daleko:P

Skąd ten brzuch?

A potem pojawia się pytanie, gdy stoję przed lustrem: „Skąd ten brzuch? No przecież nie z jedzenia!”.

Niestety z jedzenia:D Na kaloryfer na brzuchu najlepsza dieta. I ćwiczenia. Żadnych wpadek i ustępstw – to będzie kaloryfer. Pewnie, że jedni mają łatwiej, inni trudniej, ale niestety, brzuch się robi w kuchni. Kropka.

Kiedy wiec tylko mogę gotuję w domu. Moje wersje popularnych dań są bardzo odchudzone, ale o kontrolowanie ilości tłuszczu w diecie też nam idzie. Niby potrzebny, ale jednak jak go za dużo, to też nie dobrze.

I dlatego we wszystkich dietach znajdujesz pierś z kurczaka. Maksimum białka na cm kwadratowy i minimum tłuszczu. Możesz dorzucić, ile potrzebujesz awokado albo zwyczajnie polać wysokiej jakości oliwą. Gdy jesz prawdziwy tłuszcz – łatwiej Ci opanować pokusy na przekąski:D Sprawdź, jak to działa:D

Czego potrzebujesz do tego dania, jak na zdjęciu?

  • pierś z kurczaka,
  • czosnek,
  • jogurt typu greckiego,
  • sok z cytryny,
  • cynamon,
  • gałka muszktałowa
  • chilli,
  • sól.

Najważniejsze są przyprawy. Kurczak z cynamomen i gałką to naprawdę ciekawostka kulinarna. Jeśli nigdy nie jadłaś – to się zdziwisz. Cała sztuka przyrządzenia shoarmy tkwi w marynacie. Jogurt mieszasz z przyprawami, a potem trzymasz w tym kurczaka. Ile możesz. Im dłużej tym lepiej. Potem możesz upiec mięso na papierze – żeby osiągnąć efekt chrupkości, lub usmażyć – bez tłuszczu. I masz gotowe danie. Indyjskie. W którym wiesz, co zjesz. Żadnych niespodzianek. Zdrowe ciało nie lubi niespodzianek. Przekonuję się o tym za każdym razem, gdy nie zapanuję nad ilością na talerzu, albo stary nawyk objadania się we mnie odezwie:(

Czas przygotowania: tyle, ile trwa wymieszanie przypraw w jogurcie i włożenie w to kurczaka. Potem czas oczekiwania, aż mięso przejdzie nieco smakiem. Potem chwila na smażenie. Dla mnie to jest mega szybkie danie:D A sos do zrobienia błyskwicznie – o ile masz zaopatrzoną szufladę z przyprawami. W typowej polskiej kuchni panuje Vegeta…. Do tego dania nie wystarczy:D

Na zdjęciu widzisz też zielony sos. To sos jogurtowy z czosnkiem, ogórkiem i miętą. Całkiem nieźle się komponuje.

Ziemniak gotowany w łupinie jest najbezpieczniejszy dla Twojej figury (spośród różnych sposobów przyrządzania ziemniaka):D To, co najwartościowsze ma pod skórką. A reszta to węglowodany, więc jedz uważnie. Jeden wystarczy:D A potem idź na rower:D

 

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam raz w tygodniu

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"

%d bloggers like this: