Wpis z serii: no, ile można jeść tego nudnego kurczaka? Do przetestowania sos z cebuli

Właściwie to nawet nie jest sos z cebuli tylko coś, jakby potrawka cebulowa. A smakuje całkiem spoko:D

Białko z kurczaka doprawiasz dowolnie, a następnie smażysz beztłuszczowo lub na niewielkiej ilości oleju. Szaleństwo zaczyna się dopiero potem…

Potrzebujesz:

  • 5 cebul,
  • koncentrat buliony (oczywiście własnej roboty),
  • 1/2 szklanki rodzynek – ja użyłam żurawiny,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz

Cebule kroisz na grube plastry, a jak masz Thermomix obroty 4. Otrzymasz wtedy dość grube wiórki. Potem dusisz kilka minut cały czas mieszając (w TM ok. 3 – 4 minuty; nie musisz mieszać, urządzenie przecież robi to za Ciebie). Dodajesz bulion rozrobiony z wodą (ok. 1 szklanki) i rodzynki. Dusisz około 20 minut na małym ogniu. W TM maksimum 2. Doprawiasz solą i pieprzem, tak jak lubisz, a przed podaniem zalewasz mięso tym sosem, żeby przeszło aromatem. Najlepiej jest od razu zapakować do pudełek, które zabierasz do pracy.

Czy to jest seksi danie? A i owszem:D A na pewno przełamuje nudę:D Dodaj obok surówkę z marchewki, a jeszcze lepiej z kapusty kiszonej:D Ommommmmomm:D

Ten sos znalazłam w książce Grzegorza Ostrowskiego pt. „Obiady szybkie, łatwe i kolorowe”. Oczywiście zmodyfikowałam pod nasze, odchudzające potrzeby:D

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam raz w tygodniu

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"

%d bloggers like this: