Zupa z kurkami

Lubicie zupy?

Ja coraz bardziej się do nich przekonuję.

Po długim czasie nie jedzenia zup, bo łatwo w nich przemycić produkty, których nie chcesz mieć w diecie, wróciłam do nich.

Dlaczego nie jadłam zup?

Bo trudno kontrolować zawartość składników odżywczych. Oczywiście w tych przygotowywanych poza domem, do których kucharz może wrzucić co mu się tylko podoba. A te domowe mi nie smakowały. Gdy ponad 10 lat temu zrezygnowałam z vegety i kostek rosołowych, każda zupa przypominała w smaku wodę. Pomagało tylko przygotowanie mocnego wywaru z warzyw albo – czasem – z mięsa. A to zajmowało czas. A czas, jak wiecie, w przypadku kobiety pracującej, żony, matki, gospodyni jest na wagę złota.

Dlatego, gdy odkryłam, że mogę przygotować kostki rosołowe w domu. Z produktów, które znam, i które precyzyjnie odważę. I zrobić mini-zapasy. To zaczęłam to praktykować:D I zupy wróciły do łask.

Gdybyś chciała kupić ode mnie domowy bulion warzywny, bez konserwantów, ulepszaczy smaku i z krótkim terminem ważności – daj mi koniecznie znać. Przygotuję go specjalnie dla Ciebie. Najlepiej napisz: monika.kurdej@zasmakujwzyciu.pl lub zadzwoń: 606789681.

A teraz przepis na zupę z kurkami. Bo sezon przecież:D

Potrzebujesz:

  • jedną cebulę
  • ząbek czosnku
  • garść kurek
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • mięso (opcjonalnie), choć w zupie na zdjęciu jest pierś z indyka (ok. 150 g. w całej porcji, pokrojona w kostkę).
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego (uwaga sojowe, pszeniczne, ryżowe – nie będzie pasować) lub śmietany,
  • ok. 700 ml wody,
  • koperek,
  • pieprz.

Jak przygotować:

  • najpierw cebulę i czosnek zmiksuj na obrotach 5 w TM,
  • dodaj olej kokosowy i duś na Varomie przez ok. 3 mnuty,
  • w tym czasie obierz i pokrój ziemniaki (lepiej w małe kawałki, bo szybciej się ugotują, ale oczywiście tylko Ty wiesz, jak lubisz),
  • dodaj wodę, bulion,  kurki, ziemniaki, mięso
  • ustaw temperaturę na 100 stopni i czas: 13 minut,
  • w tym czasie pokrój koperek, przeczytaj kilka stron książki, wstaw pranie:D

UWAGA!!

  • Ja dodaję mleko kokosowe na talerzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do garnka i podgotować jeszcze dwie minuty.
  • Zupa jest gotowa, gdy ziemniaki (i mięso) są gotowe.
  • Uważaj na czas gotowania, bo jak przesadzisz, to rozgotujesz grzyby, a wtedy nici z tego pysznego efektu, który widzisz na zdjęciu:D
  • Gdy nie masz Thermomixa, gotujesz jak umiesz: najpierw cebula z czosnkiem do garnka, potem reszta i kontrolujesz samodzielnie czas. Uważasz przy tym, żeby nie przypalić:D
  • Koniecznie spraw sobie jesienią termos, w którym łatwo zabierzesz zupę ze sobą do pracy.

Przepis inspirowany kuchnią Marty Dymek z bloga Jadlonomia.com

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam raz w tygodniu

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"

%d bloggers like this: