Roszponka z sosem curry

Ta sałata to jest normalnie odkrycie roku. Na miarę hummusu, którym coraz częściej częstują mnie na szkoleniach i jogurtu z ziołami. Produkcja wcale nie skomplikowana, ale smaaaaak…. ommmomom:D I jak zrobisz taką sałatę dla siebie w biurze, to koleżanki się zlecą, żeby robić zdjęcia. Obiecuję:D

Czego potrzebujesz?

  • porcja roszponki,
  • 3/4 jabłka,
  • 1/2 cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • kieliszek (ok. 50g) octu jabłkowego – z polskich jabłek koniecznie:D
  • 1 łyżka przyprawy curry (tyle ile lubisz),
  • soli i pieprzu, oczywiście
  • orzechów włoskich (ale na zdjęciu mam rozdrobione orzechy ziemne i też jest spoko),
  • ach, i jogurt naturalny, nie słodzony of kors:D – 150g.

Co masz zrobić?

  1. rozdrobnij orzechy (nożem, blenderem, thermomixem)
  2. rozdrobnij cebulę i czosnek, i podduś odrobinę. Mają zmięknąć. Ja robię wszystko w jednym Thermomixowym garnku, bo kto by miał czas, to wszystko w osobnych garnkach robić, ale ty możesz na patelni. Pamiętaj, że potrzebujesz naprawdę niewiele tłuszczu.
  3. Potem rozdrobnij jabłko i dodaj do cebuli,
  4. dopraw przyprawami, w tym curry, a na końcu jogurt.

Na talerzu połóż roszponkę, posyp orzechami, dodaj sos. I gotowe. A jakie pyszne:D I nadaje się do zabrania ze sobą, bo możesz sos zapakować do pudełka/słoiczka. I nie oszczędzaj tego sosu, bo w środku same przyjazne składniki. Możesz zamiast roszponki użyć też inne warzywa. Ja zabieram czasem taki sos do surowych typu marchew, brokuły, cukinia. Bo lubię. A Ty na pewno odkryjesz swoje rozwiązania:D

 

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam raz w tygodniu

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"

%d bloggers like this: