Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gofrów. Szczególnie latem.
Ale u mnie gofry nie są mile widziane. Chłopcy czasem je produkują w wersji tradycyjnej, ale ja uciekam wtedy z domu. Bo tradycyjnie znaczy przy okazji, że z cukrem, dżemem, bitą śmietaną… A w ogóle to gofry najlepiej smakują wieczorem:P Takiej tradycji mówię zdecydowane i stanowcze … RACZEJ NIE:D
Zdecydowane i stanowcze ... RACZEJ NIE:D Share on XA poważnie, to wolę, jak deser jest sensownym jedzeniem. To oszczędza nerwów. I bilans energetyczny pozostawia w spokoju:D Was też do tego zachęcam. Gdy macie ochotę na coś super odjechanego do jedzenia, to szukajcie odpowiedników bardziej odżywczych niż sam tłuszcz i cukier (czyli właściwie wszystkie słodycze produkowane w fabryce). Czasami koktajl z malin i szpinaku z łyżką kakao i dwoma miarkami odżywki białkowej zapewnia więcej frajdy niż czekolada z nadzieniem malinowym).
Za co kochamy gofry jaglane:
Gofry jaglane są świetne na każdą porę, a szczególnie, gdy szukasz pomysłu na jesienne śniadanie, albo na śniadanie do pracy. Spokojnie można nimi zastąpić chleb i zjeść szybki posiłek węglowodanowy bez niepotrzebnych skoków glukozy, które oferuje nam w pakiecie wyrób z pszenicy. Kasza jaglana zawiera wiele składników odżywczych i dopóki gofra nie polejesz jakimś dziwnym sosem mieszczą się w kryterium „czystej michy”.
Gdy jesteś singielką, masz święty spokój. To idealne danie dla Ciebie. Produkujesz gofry z podanych składników, a następnie studzisz i zamrażasz. Gdy potrzebujesz otwierasz lodówkę, wkładasz do opiekacza/tostera/piekarnika. I nic Ci się nie marnuje…
Żeby wykonać potrzebujesz:
- 250g kaszy jaglanej,
- 70 g kaszy kukurydzianej (mąka też się nada),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 5 jajek,
- 70 g oleju rzepakowego,
- 80 g mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczytpa soli.
Jak wykonać:
- kaszę wsypujesz do suchego naczynia, a następnie prażysz. W Thermomixie 3 minuty/120stopni/obroty 1. A w garnku, jak umiesz:D Potem miksujesz 1 minutę/obroty 10. Gdy nie masz TM, to masz kłopot. Musisz przesypać do blendera, ale blender musi być mocny, żeby dał radę zmiksować kaszę na mąkę. Potem masz już normalnie:
- dodajesz kaszę kukurydzianą oraz sodę,
- skrapiasz sokiem z cytryny – tak, aby soda zaczęła pracować i zrobiła się piana,
- dodajesz jaja, olej, mleko, cukier, sól,
- mieszasz 10s/obr.5 albo zwykłą łyżką… Bo kto by chciał Thermomixa, w którym wszystko robisz jedną ręką, skoro ma łyżkę i widelec:P
W międzyczasie rozgrzewasz gofrownicę, smarujesz ją nieco olejem i do gorącego nakładasz porcje masy jaglanej. W zależności od tego, jaką masz gofrownicę pieczesz kilka chwil lub kilka minut:D Mnie z tej porcji wyszło 6 gofrów. Każdy ok. 270 kcal.
W mojej wersji gofry były z masą serowo – pomidorową (suszone pomidory zmiksowałam). Czyli takie normalne, polskie, śniadanie. Jeśli chcesz możesz do ciasta dodać ulubione zioła i będziesz mieć gofry ciapkowane ziołami:D
Uwaga! Te gofry zawierają bardzo dużo tłuszczu. Gdy jesteś na diecie, czy coś w tym stylu, uważaj, bo łatwo przekroczysz swój limit. Ale oczywiście mowa o tzw. dobrym tłuszczu: żółtka jaj i olej wysokiej jakości.
Zaproś mnie na lekcję szybkiego gotowania w Twojej kuchni:D Napisz e-mail lub sms, a ja skontaktuję się z Tobą, żeby ustalić szczegóły M: 606789681 E: monika.kurdej@zasmakujwzyciu.plBądź ze mną w kontakcie!
Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D