Właściwie to nawet nie jest sos z cebuli tylko coś, jakby potrawka cebulowa.
Smakuje całkiem spoko:D
Najpierw kurczak
Kurczaka doprawiasz dowolnie (sól, pieprz, czosnek, inne przyprawy), a następnie smażysz beztłuszczowo lub na niewielkiej ilości oleju. Szaleństwo zaczyna się dopiero potem…
Kurczak i sos z cebuli. Potrzebujesz:
- 5 cebul,
- koncentrat buliony (oczywiście własnej roboty),
- 1/2 szklanki rodzynek – ja użyłam żurawiny,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Kurczak i sos z cebuli. Przygotowanie:
Cebule kroisz na grube plastry, a jak masz Thermomix obroty 4. Otrzymasz wtedy dość grube wiórki. Potem dusisz kilka minut cały czas mieszając (w TM ok. 3 – 4 minuty; nie musisz mieszać, urządzenie przecież robi to za Ciebie). Dodajesz bulion rozrobiony z wodą (ok. 1 szklanki) i rodzynki. Dusisz około 20 minut na małym ogniu. W TM maksimum 2. Doprawiasz solą i pieprzem, tak jak lubisz, a przed podaniem zalewasz mięso tym sosem, żeby przeszło aromatem. Najlepiej jest od razu zapakować do pudełek, które zabierasz do pracy.
Czy to jest seksi danie? A i owszem:D A na pewno przełamuje nudę:D Dodaj obok surówkę z marchewki, a jeszcze lepiej z kapusty kiszonej:D Ommommmmomm:D
Ten sos znalazłam w książce Grzegorza Ostrowskiego pt. „Obiady szybkie, łatwe i kolorowe”. Oczywiście zmodyfikowałam pod nasze, odchudzające potrzeby:D

Bądź ze mną w kontakcie!
Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D