Wiadomo, w diecie kurczak musi być:D
Bo jest chudy.
Bo jest jednym z lepiej przyswajalnych źródeł białka dla Ciebie.
Bo łatwo go przygotować.
Bo jest tani. Chyba, że kupujesz z ekologicznej hodowli, do czego Cię zachęcam. Ja kupuję w Lidlu, nad czym ubolewam. Na razie moim synom cycki nie wyrosły. Może dożyją dwudziestki:D
Ale, ile można jeść tego nudnego kurczaka:D
Na zdjęciu shoarma w wersji domowej – ja rekomenduję Wam zaufanie tylko do domowego jedzenia. Nie wierzę w „domową kuchnię” na mieście:D Owszem, jadam na mieście, ale wielokrotnie się przekonałam, że nie warto:D Tak samo wielokrotnie się przekonałam, że warto:D
Takiego kebaba, jak na ulicy Francuskiej w Warszawie nie zrobię w domu… Tak samo chlebek naan – nie do podrobienia w domowych warunkach… Próbowałyśmy z koleżanką Anią. Wątróbka z pieczarkami w Sphinxie… Myślcie sobie co chcecie… Dla mnie spoko, choć do głośnego ommommmomom jeszcze daleko:P
Skąd ten brzuch?
A potem pojawia się pytanie, gdy stoję przed lustrem: „Skąd ten brzuch? No przecież nie z jedzenia!”.
Niestety z jedzenia:D Na kaloryfer na brzuchu najlepsza dieta. I ćwiczenia. Żadnych wpadek i ustępstw – to będzie kaloryfer. Pewnie, że jedni mają łatwiej, inni trudniej, ale niestety, brzuch się robi w kuchni. Kropka.
Kiedy wiec tylko mogę gotuję w domu. Moje wersje popularnych dań są bardzo odchudzone, ale o kontrolowanie ilości tłuszczu w diecie też nam idzie. Niby potrzebny, ale jednak jak go za dużo, to też nie dobrze.
I dlatego we wszystkich dietach znajdujesz pierś z kurczaka. Maksimum białka na cm kwadratowy i minimum tłuszczu. Możesz dorzucić, ile potrzebujesz awokado albo zwyczajnie polać wysokiej jakości oliwą. Gdy jesz prawdziwy tłuszcz – łatwiej Ci opanować pokusy na przekąski:D Sprawdź, jak to działa:D
Czego potrzebujesz do tego dania, jak na zdjęciu?
- pierś z kurczaka,
- czosnek,
- jogurt typu greckiego,
- sok z cytryny,
- cynamon,
- gałka muszktałowa
- chilli,
- sól.
Kurczak. Najważniejsze są przyprawy.
Kurczak z cynamomen i gałką to naprawdę ciekawostka kulinarna. Jeśli nigdy nie jadłaś – to się zdziwisz. Cała sztuka przyrządzenia shoarmy tkwi w marynacie. Jogurt mieszasz z przyprawami, a potem trzymasz w tym kurczaka. Ile możesz. Im dłużej tym lepiej. Potem możesz upiec mięso na papierze – żeby osiągnąć efekt chrupkości, lub usmażyć – bez tłuszczu. I masz gotowe danie. Indyjskie. W którym wiesz, co zjesz. Żadnych niespodzianek. Zdrowe ciało nie lubi niespodzianek. Przekonuję się o tym za każdym razem, gdy nie zapanuję nad ilością na talerzu, albo stary nawyk objadania się we mnie odezwie:(
Kurczak. Czas przygotowania:
tyle, ile trwa wymieszanie przypraw w jogurcie i włożenie w to kurczaka. Potem czas oczekiwania, aż mięso przejdzie nieco smakiem. Potem chwila na smażenie. Dla mnie to jest mega szybkie danie:D A sos do zrobienia błyskwicznie – o ile masz zaopatrzoną szufladę z przyprawami. W typowej polskiej kuchni panuje Vegeta…. Do tego dania nie wystarczy:D
Kurczak. Sos jogurtowy
Na zdjęciu widzisz też zielony sos. To sos jogurtowy z czosnkiem, ogórkiem i miętą. Całkiem nieźle się komponuje.
Ziemniak gotowany w łupinie jest najbezpieczniejszy dla Twojej figury (spośród różnych sposobów przyrządzania ziemniaka):D To, co najwartościowsze ma pod skórką. A reszta to węglowodany, więc jedz uważnie. Jeden wystarczy:D A potem idź na rower:D
Bądź ze mną w kontakcie!
Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D