Czy wiecie, że…
przepędzenie pszenicy ze stołu zmniejsza dzienne spożycie kalorii o 350 do 400 kalorii… Bez sztuczek typu mniejsze talerze czy szklanka wody przed posiłkiem…
Jak to się dzieje?
Ziarno pszenicy w swoim składzie zawiera składniki, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi… i bardzo gwałtownie go obniżają (dokładnie ten sam mechanizm się dzieje, gdy wyjadamy cukier z cukiernicy). Czujemy nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś (najlepiej o takim składzie), żeby poziom cukru wyrównać… Sięgamy więc po kolejną kanapkę, a nawet po baton – podjadamy między posiłkami…
Ja podejrzewać o zły wpływ na siebie zaczęłam podejrzewać chleb jakieś 2 lata temu… Ale nie miałam odwagi zająć się tym tematem… Jednak nie-jedzenie pieczywa jest dość uciążliwe i wiąże się z koniecznością tłumaczenia rodzinie o co chodzi… A rodzina, wiadomo… wie lepiej ode mnie, co mi służy…
W końcu jednak musiałam zająć się tematem… Uczę się żyć bez pieczywa…
Bądź ze mną w kontakcie!
Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D