czyli: Monika, ile można jeść tego nudnego kurczaka:D
To jest ryzykowny przepis:D Dla mnie:D Bo przecież w tym daniu pojawia się boczek. A boczek to przecież samo zło. Tłuszcz, do tego zwierzęcy, pełen transów i innych…
Ale cóż zrobić?
Wszystko, co z boczkiem smakuje lepiej:D A co dopiero ten nudny drób, którym każą nam zajadać się trenerzy i dietetycy…
Niestety, pomimo że rozumiem hasło: JEDZENIE MA ROBIĆ ROBOTĘ:D to ciągle szukam sposobów, żeby jedzenie spełniało kryteria mojego hedonizmu. A moi faceci są mi za to wdzięczni.
W potocznym przekonaniu danie z boczkiem nie jest fit… a dla nich wszystko, co fit jest krejzi i należy się temu przyglądać podejrzanie. Jeśli też macie takich facetów koło siebie – to danie pozwoli Wam cieszyć się wspólnym czasem przy stole. Nie będzie żadnego stękania, że znowu jakieś dziwadło. Nie będzie zaglądania pod panierkę – a nuż schował się tam kotlet sojowy. Nie będzie kręcenia nosem, że „pachnie cienizną”. Będzie rozkosznie:D Bo tłuszcz to masa przyjemności i mega porcja energii. Potrzebujesz tłuszczu, żeby Twój organizm mógł właściwie działać, wiec eliminowanie z diety tłuszczu całkowicie, jest błędem. Pisałam o tym TUTAJ.
To żadna sztuka przyrządzić smaczne tłuste danie
Cała trudność w serwowaniu tłuszczu polega na tym, że w małej porcji znajduje się potężna porcja odżywienia, a delikatna konsystencja tłuszczu słabo „drażni” ścianki przewodu pokarmowego. Nim Twój mózg dostanie sygnał, że już wystarczy – zjadłaś bardzo dużo tłuszczu. To nie zawsze wychodzi na korzyść sylwetce. A już, gdy marzysz o zrealizowaniu swojego celu sylwetkowego… To wtedy na pewno nie chcesz, żeby nadmiar tłuszczu odkładał się w boczkach. Dlatego istotne jest, żeby kontrolować ilość i jakość zjadanego tłuszczu. I jeszcze warto pamiętać, że kucharze to nie dietetycy. Ich zadaniem jest rozpieszczać nasze kubki smakowe – nie ograniczać ilość tłuszczu. A im więcej tłuszczu, tym smaczniejsza wydaje się kuchnia. Uważajcie na to. To żadna sztuka przyrządzić smaczne tłuste danie. Dlatego, gdy jecie na mieście bądźcie wybredne…
W daniu, które ja Wam recenzuję mamy boczek oraz furę białka. W sam raz na święta i karnawał:D
Moim zdaniem nadaje się też na większą imprezę. Zupełnie bez roboty możesz przygotować 2 albo nawet 3 piersi z indyka, które wyskoczą z piekarnika dokładnie w chwili, gdy usłyszysz dzwonek przy drzwiach.
Czego potrzebujesz:
- piersi z indyka w całości
- trochę ziół (mięta, szałwia, oregano, rozmaryn, pietruszka, bazylia. Nie musisz mieszać. Możesz postawić na jeden smak. Ja w swoim daniu pomieszałam, bo nie miałam wystarczająco bazylii. Za to miałam całkiem dużo pietruszki. Użyłam suszonej),
- sól, pieprz (wiadomo)
- sok z cytryny,
- oliwa
- kilkanaście plastrów surowego boczku (zależy jakiej wielkości masz indyka, ale 25 dkg może być akurat). chodzi o to, żeby móc tę indyczą pierś – możliwe, że całkiem pokaźnych rozmiarów owinąć boczkiem. Szukaj więc w sklepie boczku w długich plastrach.
- opcjonalnie: wykałaczki.
Jak to zrobisz:
- pierś wymyjesz i osuszysz,
- w misce połączysz sól z ziołami, oliwą i sokiem z cytryny,
- tak powstałą marynatę wetrzesz w mięso i zostawisz na kilka godzin; możesz nawet zawinąć w folię spożywczą, żeby przyprawy mocniej aromatyzowały mięso i potrzymać przez noc w lodówce,
- potem mięso owijasz plastrami boczku. Możesz pomóc sobie wykałaczkami. Nie zapomnij o zdjęciu folii spożywczej.
- będziesz piekła ok. 60 minut w wysokiej temperaturze (220 stopni),
- bardzo ważne jest, żeby na ostatnie 15 minut ustawić opiekacz – żeby uzyskać efekt chrupiącego boczku na mięsie. Mój piekarnik ma opcję opiekania z góry, więc jej używam.
- UWAŻAJ żeby nie przedobrzyć:D Przypalony boczek nie jest seksi:D
- Mięso powinno odpoczywać ok. 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Ale kto by tyle czekał:D
*przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”, który uwielbiam. nr 12/2017.
Bądź ze mną w kontakcie!
Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D