Ile można jeść tego nudnego kurczaka? Przepis na kurczaka z 3-kolorową papryką

Lubicie dania z woka?

Ja nawet nabyłam kiedyś taki super ekstra egzemplarz, którego nie mogę być płynem do mycia naczyń, a już tym bardziej w zmywarce – dzięki czemu się sam konserwuje;p 

Kurczak z Woka

Dania z woka są super, bo pozwalają przygotować mięso na mniejszej ilości tłuszczu. Warzywa z woka nie są rozgotowane. A kurczak z woka, to cudowna odmiana, po pieczeniu czy smażeniu. 

Ciekawostka. Warzywa z Woka Wiecie, co sprawia, że Polscy mężczyźni nie lubią warzyw?  Bo ciągle dostają je rozgotowane: chyba, że to bigos. Ale reszta: brokuły, kalafiory, marchewki z groszkiem, marchew z rosołu – wszystko rozgotowane. Bleee. Spróbujcie warzyw „złapanych” temperaturą: z pary albo z woka. Zdecydowanie warto

 

Kurczak z trójkolorową papryką. Danie z woka

Dzisiaj kurczak z trójkolorową papryką. Skoro sezon na paprykę, to korzystajmy:D

Przepis pochodzi z książki „Wok. Proste przepisy na smaczne potrawy”.
Więcej o tej książce pisałam TUTAJ. 

Potrzebujesz:

  • kurczak – 450g,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (do smażenia, może też być koko albo oliwa z oliwek),
  • 1 ząbek czosnku (ja lubię więcej),
  • 1 łyżka kuminu rzymskiego,
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty/ ja kroję w drobną kostkę),
  • 1 świeże czerwone chilli, bez nasion, posiekane,
  • 1 czerwona papryka, w plastrach,
  • 1 zielona papryka, w plastrach,
  • 1 żółta papryka, w plastrach,
  • 100 g kiełków fasoli,
  • 350 g liści (kapusta pak choi super/ ja zazwyczaj mam w lodówce szpinak, rzadziej kapustę pekińską),
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli (tak, wiem w diecie nie używamy, bo cukier itd, ale … cóż… jest smak z tym sosem, a bez tego sosu nie ma. Uważam, że 2 łyżki nie zakończą Twojego odchudzania – a może właśnie, wreszcie poczujesz, że jedzenie na diecie, nie musi być jak wióry),
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • makaron ryżowy – do podania/u mnie często z ryżem – ryż zawsze mam w szafce, makaron nie. 

Sposób przygotowania:

  1. rozgrzej olej na woku,
  2. pokrój mięso w paski – jak lubisz cienkie, to cienkie, jak lubisz grubsze, to grubsze,
  3. włóż na rozgrzany tłuszcz,
  4. smaż ok. 5 minut,
  5. dodaj przyprawy: czosnek, imbir, paprykę chilli i dokładnie wymieszaj z mięsem,
  6. dodaj 3 rodzaje papryki i smaż kolejne 5 minut,
  7. dodaj kiełki fasoli, liście, słodki sos chilli,
  8. gotuj do momentu, aż liście zaczną więdnąć.

Podawaj z makaronem ryżowym.
Ja zazwyczaj kupuję tasiemki. Jednak, osobiście, nie jestem fanką makaronu ryżowego. To pewnie przez permanentny brak sosu w moich potrawach:P Dla mnie czy to makaron, czy kasz jaglana, czy ryż – jest OK. Ty eksperymentuj.

Dlaczego, gdy się odchudzaniu jemy kurczaka?

Moje spostrzeżenia:

  1. Zazwyczaj boję się, że potrawa się przypali – tempo gotowania na woku jest czasem nie do opanowania – dodaję więc mleko kokosowe i pastę curry (wtedy potrawa zamienia się w curry).  Eksperymentuj po swojemu. Możesz sprawdzić moją wersję:D
  2. Jeśli żywisz, jak ja 3 facetów – podaną porcję pomnóż x3. Inaczej będziesz jutro znowu sterczeć przy garach. Możesz za to zmniejszyć ilość warzyw – wiadomo dlaczego:P

Spróbuj też tego kurczaka. Powinien Ci smakować.

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"