Lubicie dania z woka?
Ja nawet nabyłam kiedyś taki super ekstra egzemplarz, którego nie mogę być płynem do mycia naczyń, a już tym bardziej w zmywarce – dzięki czemu się sam konserwuje;p
Kurczak z Woka
Dania z woka są super, bo pozwalają przygotować mięso na mniejszej ilości tłuszczu. Warzywa z woka nie są rozgotowane. A kurczak z woka, to cudowna odmiana, po pieczeniu czy smażeniu.
Ciekawostka. Warzywa z Woka Wiecie, co sprawia, że Polscy mężczyźni nie lubią warzyw? Bo ciągle dostają je rozgotowane: chyba, że to bigos. Ale reszta: brokuły, kalafiory, marchewki z groszkiem, marchew z rosołu – wszystko rozgotowane. Bleee. Spróbujcie warzyw „złapanych” temperaturą: z pary albo z woka. Zdecydowanie warto
Kurczak z trójkolorową papryką. Danie z woka
Dzisiaj kurczak z trójkolorową papryką. Skoro sezon na paprykę, to korzystajmy:D
Przepis pochodzi z książki „Wok. Proste przepisy na smaczne potrawy”.
Więcej o tej książce pisałam TUTAJ.
Potrzebujesz:
- kurczak – 450g,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (do smażenia, może też być koko albo oliwa z oliwek),
- 1 ząbek czosnku (ja lubię więcej),
- 1 łyżka kuminu rzymskiego,
- 1 łyżka świeżego imbiru (starty/ ja kroję w drobną kostkę),
- 1 świeże czerwone chilli, bez nasion, posiekane,
- 1 czerwona papryka, w plastrach,
- 1 zielona papryka, w plastrach,
- 1 żółta papryka, w plastrach,
- 100 g kiełków fasoli,
- 350 g liści (kapusta pak choi super/ ja zazwyczaj mam w lodówce szpinak, rzadziej kapustę pekińską),
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli (tak, wiem w diecie nie używamy, bo cukier itd, ale … cóż… jest smak z tym sosem, a bez tego sosu nie ma. Uważam, że 2 łyżki nie zakończą Twojego odchudzania – a może właśnie, wreszcie poczujesz, że jedzenie na diecie, nie musi być jak wióry),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- makaron ryżowy – do podania/u mnie często z ryżem – ryż zawsze mam w szafce, makaron nie.
Sposób przygotowania:
- rozgrzej olej na woku,
- pokrój mięso w paski – jak lubisz cienkie, to cienkie, jak lubisz grubsze, to grubsze,
- włóż na rozgrzany tłuszcz,
- smaż ok. 5 minut,
- dodaj przyprawy: czosnek, imbir, paprykę chilli i dokładnie wymieszaj z mięsem,
- dodaj 3 rodzaje papryki i smaż kolejne 5 minut,
- dodaj kiełki fasoli, liście, słodki sos chilli,
- gotuj do momentu, aż liście zaczną więdnąć.
Podawaj z makaronem ryżowym.
Ja zazwyczaj kupuję tasiemki. Jednak, osobiście, nie jestem fanką makaronu ryżowego. To pewnie przez permanentny brak sosu w moich potrawach:P Dla mnie czy to makaron, czy kasz jaglana, czy ryż – jest OK. Ty eksperymentuj.
Dlaczego, gdy się odchudzaniu jemy kurczaka?
Moje spostrzeżenia:
- Zazwyczaj boję się, że potrawa się przypali – tempo gotowania na woku jest czasem nie do opanowania – dodaję więc mleko kokosowe i pastę curry (wtedy potrawa zamienia się w curry). Eksperymentuj po swojemu. Możesz sprawdzić moją wersję:D
- Jeśli żywisz, jak ja 3 facetów – podaną porcję pomnóż x3. Inaczej będziesz jutro znowu sterczeć przy garach. Możesz za to zmniejszyć ilość warzyw – wiadomo dlaczego:P
Spróbuj też tego kurczaka. Powinien Ci smakować.
Bądź ze mną w kontakcie!
Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D