Dlaczego, gdy się odchudzamy, ciągle jemy kurczaka?

Kurczak to czyste białko. 

Gdy jesz kurczaka, to jesz białko, Twój organizm się cieszy, a mózg jest spokojny. Białka potrzebujesz, aby wszystkie procesy chemiczne w twoim ciele mogły zachodzić zdrowo i mądrze. Białko to także niezbędne aminokwasy, czyli potrzebna komunikacja między komórkami. To także szansa, że nie będziesz podjadać miedzy posiłkami. Białko to święty spokój, a przede wszystkim spokój od zachcianek. 

I to by było na tyle, bez nudnego, naukowego żargonu. 

Możesz więcej przeczytać o jedzeniu, proporcjach i przeliczaniu TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ.

Kurczak, a wartości odżywcze

Praca dietetyka, czy każdej osoby układającej jadłospisy polega na tym, że przelicza wartości odżywcze względem parametrów klienta i w ten sposób uzyskuje dane, aby komponować posiłki. Jeśli Twoja dieta jest źle zbilansowana – chodzisz głodna, rzucasz się na słodycze, nie możesz się skoncentrować, nie masz energii do ćwiczeń. Nie ma co się denerwować na dietetyka. Jeśli kocha jeść – Twój jadłospis będzie zapewne bardziej ciekawy niż jadłospis kogoś, kto unika wszelkiego jedzenia. Musisz sprawdzić, z kim Ci po drodze. Nie ma jednego słusznego kierunku. Jeden potrzebuje nauczyć się unikać jedzenia – ktoś inny potrzebuje nauczyć się jeść. Nie wszystko dla każdego.

Jasne, gdy masz rozhamowany organizm, każda zmiana będzie wywoływać dyskomfort i może nie być łatwo przetrwać 3h bez posiłków. Wtedy osoba układająca jest pierwsza na linii ognia, ale… jeśli to przetrwasz – jesteś na najlepszej drodze do zmiany.

Kurczak w jadłospisach

W dietach i jadłospisach nie o głód chodzi, ani nawet nie o białko, ale o komplet informacji, które dostanie Twój organizm po posiłku. Pamiętaj o tym.  

Gdy jesz białko zabezpieczasz się przed kwashiorkorem, pęknięciami śluzówki np. dookoła ust, przed łamliwością się paznokci czy wypadaniem włsów. Bywa, że niedobory białka prowadzą do zaburzeń psychicznych (odwracalnych po uzupełnieniu niedoborów).

Kurczak. Zbilansowany posiłek.

Oto główny powód tego, że w odchudzających jadłospisach znajdujesz kurczaka na przemian z indykiem. Możesz się zżymać na swojego prowadzącego, ale jeśli chcesz schudnąć musisz dobrze i „czysto” jeść. 

„Czysto”, czyli w jak najmniej kombinowany sposób. Twoje jedzenie ma być jedzeniem, a nie udawać jedzenie. To dlatego na Twoim talerzu ma znajdować się czyste białko: kurczak, białka jaj, krewetki, tuńczyk, czasem izolat białka serwatkowego. Organizm nie skończył studiów – robi, co może, aby zapewnić ci wszystkie składniki odżywcze. Proste, naturalne jedzenie, pełne wysokiej jakości składników odżywczych – to jest to, czego potrzebuje najbardziej. 

Jeśli do tego dodasz tłuszcz (we właściwych ilościach: oliwa, orzechy, ziarna) i węglowodany (też we właściwych ilościach) – masz kompletny posiłek. 

Kurczak. Inteligentny posiłek.

A gdy dodasz warzywa – masz inteligentny posiłek:D 

A co jeśli nie jadasz mięsa, albo naprawdę masz dość tego kurczaka? Sprawdź spirulinę i w ogóle algi. Dobrze wypadają w analizie odżywczej. Nawet jeśli nie przestawisz się na algi „na zawsze”, to będziesz mieć odskocznię od nudnego smaku kurczaka. 

Czy teraz, gdy to rozumiesz – jest Ci łatwiej znieść to ciągłe jedzenie tego nudnego kurczaka? 

A co powiesz na ten przepis z kurczaka?

 

Opt In Image

Bądź ze mną w kontakcie!

Zapisz się do newslettera, który wysyłam zwykle raz w tygodniu. Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z tym, co u mnie i u moich klientów. A w ogóle, to lepiej mi pisać, dla tych, którzy czekają - nie dla wszystkich:D

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych i handlowych, w tym otrzymywanie newslettera od "Zasmakuj w życiu"